Alocasia

Ben je eindelijk bezitter van de befaamde Alocasia? Of wil je graag deze wereldberoemden plant kopen? Dan kun je hier vinden hoe je hem moet verzorgen, stekken en onderhouden.

strelitzia

Ga snel naar:

De basis voor de Alocasia

Deze prachtige kamerplant met die grote bladeren komt van oorsprong uit de tropen van Azië, voornamelijk uit India. Een Alocasia maakt deel uit van de familie Aracea. Doordat de plant grote balderen heeft wordt hij ook wel olifantsoor genoemd, ook Taro of Reuzentaro is een naam voor de plant. In de tropen worden de bladeren zo groot dat je eronder kunt schuilen voor de regen, soms worden ze zelfs 1,5 meter. Het is echter wel een plant die lastig is in de verzorging.

Wil jij ook een Alocasia?

Alocasia water geven

Als de plant op z’n plek staat zul je hem ook regelmatig water moeten geven. De plant laat snel zien of hij te veel of te weinig water krijgt. Zodra het blad gaat hangen is er te weinig water aanwezig en zul je hem dus iets meer moeten geven. in de stengel zit veel water, hou daarom de grond dan ook licht vochtig. Geef hem niet te veel water per keer, dit kan namelijk waterrot veroorzaken. Zie je gele en bruine randen aan bladeren dan heb je hem te veel water gegeven en heb je al wortelrot. Zie je dit alleen bij de onderste bladeren? Dan kan dit ook komen, omdat de plant oudere bladeren afstoot na verloop van tijd. Het beste kun je lauw-warm water geven, de plant is namelijk erg gevoelig voor koud water.

Sproeien of een watersysteem?

Ben je een gevorderde plantenliefhebber en maak je gebruik van een watermeter en vulcastrat? Dan verandert de waterbehoeft van de plant. Geeft de plant in de zomer elke week twee keer water en in de winter elke week. De Alocasia af en toe besproeien is wenselijk, dit zal namelijk stof van de plant verwijderen. Het zorgt er ook voor dat de luchtvochtigheid wordt verhoogd. Dit voorkomt krullend blad. Preventieve ongediertebestrijding en hulp bij het uitrollen van de bladeren,  daarvoor besproei je ook de plant.

Waar moet je Alocasia staan?

De Alocasia staat graag midden in de zon, zodat hij zoveel mogelijk zonnestralen op kan vangen. Bij gebrek aan de zonnestralen, laat hij zijn stengels groeien. Deze gaan namelijk op zoek naar zonlicht. Worden de bladeren te groot dan kan de stengel zelfs afbreken door het gewicht.  Laat de Alocasia dan ook minimaal vijf uren in de zon staan. Met enige regelmaat zal hij een blad afstoten, genoeg licht zorgt ervoor dat hij op tijd nieuwe bladeren laat groeien. 

Verkleurende Alocasia bladeren

Een Alocasia kan snel verkleurende bladeren krijgen. Bij te veel water krijgt hij al gele/bruine bladeren. Bij te weinig water zal het blad gaan hangen en kan de stengel breken. Ook oudere bladeren gaan verkleuren, deze kun je het beste 4cm vanaf de grond afknippen, zodat hij hier geen energie meer in gaat steken. 

Voeding voor de Alocaisa

De Olifantsoor is elke keer bezig om verder te groeien en krijgt vaak nieuwe bladeren. Hiervoor heeft hij veel voedingsstoffen nodig. Geeft hem daarom regelmatig voeding. Voeding is in de winter en herfst minder noodzakelijk. Hij maakt in deze periode namelijk geen nieuwe bladeren aan, het voeden kunt u dan gerust even uitstellen.

Het verpotten van de Alocasia

Een Alocasia is een snel groeiende plant. Regelmatig verpotten is dan ook nodig. Verpotten zorgt voor nieuwe voeding en ruimte om te groeien. het belangrijkste is natuurlijk dat er genoeg aarde is om het water in op te nemen. De plant moet namelijk niet te snel al het vocht opnemen. Bij het verpotten geldt dat je een pot met een diameter van 20% extra nodig hebt. Je kunt dit met universele potgrond doen. 

De bloemen van de Alocasia

Een bloeiende Alocasia komt eigenlijk niet voor. Mocht het je lukken dan betekent het dat je goed voor de plant zorgt. Echter raden we toch aan om de bloem af te snijden. Hij neemt namelijk veel energie. Deze bloem lijkt op die van de Anthurium. Een wit schutblad beschermt de gelige bloemkelk. 

De Alocasia vermeerderen

Heb je niet genoeg aan één plant en wil je meer? Dan kun je de plant vermeerderen.  Het makkelijkste is door te wortelstekken. Bij een ruime pot komen er vanzelf jonge plantjes tevoorschijn. Als het stekje meer dan vier bladeren hebt kun je hem lossnijden. Verzorg het stekje goed met voldoende water en licht.  

Bijzonderheden van de Alocasia

Het sap van de Alocasia is giftig, ga de plant dus niet opeten. Let ook op met spint, bij droge lucht kun je dit snel krijgen. Zet hem dan even buiten, dan is de spint snel verdwenen. Het beste kun je preventief gaan sproeien.