Bananenplant

Ben je eindelijk bezitter van de beeldschone bananenplant? Of wil je graag deze wereldberoemden plant kopen? Dan kun je hier vinden hoe je hem moet verzorgen, stekken en onderhouden.

Ga snel naar:

De basis voor de bananenplant

De bananenplant oftewel de musa is een kamerplant met hele grote bladeren. Deze grote bladeren gebruikt de plant om zoveel mogelijk licht op te vangen. Zet hem dan ook in de zon. De plant verbruikt veel water op een zonnige plek . De grond moet dan ook altijd lichtvochtig zijn en nooit droog zijn.  De plant kan snel groeien onder deze omstandigheden.

De musa is een plant in de famlie van de Musaceae. Oorspronkelijk komt deze plant uit het zuidoosten van Azië, nu is de bananenplant terug te vinden in alle tropische gebieden. Je kunt meer informatie over de musa hieronder vinden.

Wil jij ook een bananenplant?

Bananenplant water geven

Als de plant op z’n plek staat zul je hem natuurlijk water moeten geven. En ook niet zo’n beetje water. Vooral zomers heeft de Musa veel water nodig. De grond mag nooit droog staan . Als het erg warm is verdampt er door de grote bladeren veel water. In de winter zal hij dan ook wat minder gebruiken, maar geeft de plant alsnog twee keer per week water. 

De bananenplant mag niet met de wortels in het water staan. Dan kan de wortel namelijk gaan rotten. Voelt de grond na 6 dagen nog steeds erg nat, dan geef je hem te veel water. Wanneer de bananenplant slap gaat hangen dan geef je juist te weinig water.

Sproeien of een watersysteem?

De plant gebruikt heel veel water, dus een watersysteem kan natuurlijk ontzettend handig zijn. Je geeft eenmaal per week water als je de pot opmaakt met vulkastrat en een watermeter. In de winter hoeft hij dan pas één keer in de twee weken water te geven. De bananenplant groeit in de tropen, daar ligt de luchtvochtigheid hoger dan bij jou in de kamer. Besproei de bananenplant dan ook 2 keer in de week. Om de tropen nog beter na te bootsen, kun je ook je plant zomers buiten zetten. Plaats hem dan niet meteen in de volle zon, dan kan hij namelijk verbranden. 

Waar moet je bananenplant staan?

Je weet natuurlijk inmiddels al dat je bananenplant veel zonlicht nodig heeft. Hij is dus niet geschikt voor in je donkere half of in de badkamer. Wel zou je hem kunnen plaatsen in de woonkamer naast het raam. Houd er rekening mee dat de bananenplant wordt geweekt onder gefilterd licht, zet hem dus niet meteen in de volle zon, dan kan hij namelijk verbranden. De plant heeft 5 uur direct zonlicht nodig, haal je dit niet? Dan kan het blad gaan hangen en komen er geen nieuwe bladeren bij.

Zomers kan je de bananenplant ook buiten zetten. Let echter goed op, want hij is niet winterhard! Je kan hem dus gerust even buiten zetten in de frisse lucht, maar wordt het kouder dan 15 graden? Haal hem dan snel binnen.

Verkleurende bladeren van de Musa Bananenplant

De randen van onderste bladeren zullen snel bruin worden. Dit zal elke bananenplant doen en is dus normaal. Je kan de randen eraf knippen, maar op den duur zal het hele blad afsterven. Dan knip je het dode blad 5cm vanaf de stam af. Het restant zal afsterven en trek je er makkelijk af. 

Als de plant een gele gloed over de bladeren betekent het dat je bananenplant te veel licht krijgt. In dat geval plaats je de plant 1 meter verder van het raam. Geef je dan ook nog te weinig water, dan kunnen er zelfs brandplekken ontstaan! Houd de bananenplant dan ook goed in de gaten, want het kan zomaar mis gaan. Het scheuren van een blad is ter zelfbescherming, dan kan het blad als het in de wind staat namelijk niet afbreken.

Voeding voor de bananenplant

Heeft deze kamerplant ook voeding nodig? Ja, want ze groeien erg snel! Geef je ze geen voeding dan zullen ze ook minder snel groeien. In de zomer- en lentemaanden geef je wel voeding, maar in de winter en herfst niet. Hierdoor zullen ze in de rust komen. Dit zorgt voor een betere groei in de zomer.

Het verpotten van de Strelitzia

Heb je je Strelitzia gekocht dan weet je vaak niet hoe lang hij al in de pot zit. We raden je dan ook aan om direct na aanschaf de plant te verpotten. Je plant kan dan mooi doorgroeien. In de regel gaan we altijd uit van een pot die 20% groter is dan de kweekpot. Zet de nieuwe kluit in je nieuwe bloempot en vul hem aan met potgrond. 

Het beste is om de plant elke twee jaar te voorzien van een nieuwe pot. Naast meer ruimte om te groeien krijgt de plant ook weer nieuwe voedingsstoffen uit de nieuwe aarde. Ook hier raden we je aan om elke 2 jaar een pot te kopen die weer 20% groter is dan de vorige. 

Kan je bananenplant bloeien?

We zullen meteen maar met de deur in huis vallen. De kans dat je bananen gaat eten van je eigen bananenplant is niet zo groot. Het kan soms wel een aantal jaar duren voordat hij gaat bloeien. Hij moet dan natuurlijk wel de juiste hoogte hebben, genoeg licht krijgen en warmte krijgen. Dit zal in de woonkamer dan ook niet zo snel gebeuren. 

Koop je de Dwarf Cavendish dan moet hij bijna vier meter worden voordat hij bananentrossen kan houden. Deze bananen zijn dan ook eetbaar als je natuurlijk geen chemicaliën hebt gebruikt als bestrijdingsmiddel. 

De bananenplant vermeerderen

Onderaan bij de stam zal je bananenplant regelmatig nieuwe scheuten krijgen. Deze kun je van de scheuren/verwijderen. Let wel op dat je dit niet te vroeg doet. De wortels moeten namelijk wel voldoende gegroeid zijn. Dit stekje doe je vervolgens in een lichtvochtige potgrond, zodat hij makkelijk kan gaan wortelen

Bijzonderheden van de Musa bananenplant

Wij zullen je niet aanraden om de stam te snoeien, wel kun je de oude bladeren gaan verwijderen. Voor een gezondere plan raden we je aan de stekjes te verwijderen, zodat er één gezonde plant overblijft. De bananenplant is niet giftig, maar je kunt de bananen beter niet opeten. Er kunnen namelijk chemicaliën gebruikt zijn bij de kweker. De Musa heeft niet zo snel last van ongedierte, maar kan wel spint krijgen door te weinig water of rotte plekken in de stam door te veel water. Bij deze rotte plekken in de stam, moet je dit eruit snijden. Misschien is je plant al niet meer te redden, maar het kan soms toch werken!