Calathea

Ben je eindelijk bezitter van de befaamde Calathea? Of wil je graag deze wereldberoemden plant kopen? Dan kun je hier vinden hoe je hem moet verzorgen, stekken en onderhouden.

Ga snel naar:

De basis voor de Calathea

Deze prachtige plant heeft veel verschillende soorten. Elke soort heeft een eigen tekening op de plant die hem uniek maakt. Het is echter wel een lastige plant om te verzorgen. De plant komt oorspronkelijk uit de jungle van Zuid-Amerika. en het Amazone gebied. Hier groeit de plant in de schaduw van de hoge bomen. 

Het bijzonder aan de plant is dat de bladeren leven. Ze bewegen namelijk met de zon mee en gaat de zon onder, dan sluit de plant zich. De bijnaam van de Calathea is dan ook ‘the living plant’. De naam Calathea komt van het woord ‘Kalathos’ wat in het Grieks korf of mandje betekent. Precies zoals de vorm van de plant.

Wil jij ook een Calathea?

Calathea water geven

Voor zijn kleine maat kan deze plant heel veel water verbruiken. Het is dan ook belangrijk dat je hem in de gaten houdt. Het is wenselijk om hem een paar keer per week water te geven. 2 á 3 keer per week is in de zomer voldoende. Winters mag je hem gerust 1 á 2 keer per week water geven. De Calathea heeft graag lichtvochtige wortels. Van oorsprong komt de plant uit de amazone en ook daar droogt de grond niet uit, dus dit moet bij jou ook niet. 

Sproeien of een watersysteem?

Ben je een gevorderde plantenliefhebber en maak je gebruik van een watermeter en vulcastrat? Dan verandert de waterbehoeft van de plant. Geeft de plant in de zomer elke week twee keer water en in de winter elke week. De Calathea af en toe besproeien is wenselijk, dit zal namelijk stof van de plant verwijderen. Het zorgt er ook voor dat de luchtvochtigheid wordt verhoogd. Dit voorkomt krullend blad. Preventieve ongediertebestrijding en hulp bij het uitrollen van de bladeren,  daarvoor besproei je ook de plant.

Waar moet je Calathea staan?

De Calathea heeft geen grote hoeveelheden licht nodig. Je kunt hem op een plek zetten zonder direct zonlicht. Mocht de plant te veel zonlicht krijgen, dan zal het blad bruine randen krijgen. Van oorsprong is de plant gewend in de schaduw te zijn in de tropen. Dit betekent dus ook dat hij verlangt naar een hoge luchtvochtigheid. Naast een radiotor is dus geen geschikte plek, maar een warme ruimte is wel bevorderlijk voor de groei van de plant.

Verkleurende Calathea bladeren

De bladtekening van oudere bladeren zal langzaam vervagen. Dit blad mag je wegknippen mocht je hem niet mooi vinden. Bladeren die krullen of verdrogen kunnen duiden op een droge standplaats of weinig water.  Mocht je verandering zien in het blad, grijp dan meteen in, de bladeren zullen namelijk snel uitdrogen en niet meer tot leven komen.

Voeding voor de Strelitzia

Heeft deze kamerplant ook voeding nodig? Ja, alleen in de zomermaanden. In de winter geef je de plant geen voeding, want dit is de rustperiode. In de zomermaanden geef je om de week voeding aan de plant. Hiervoor kan je gebruik maken van de kamerplantenvoeding. Geeft niet te veel van de voeding, dit kan voor schade zorgen! De grond wordt namelijk zuur en dat is schadelijk voor de wortels. Lees dus goed de gebruiksaanwijzing!

Het verpotten van de Strelitzia

Heb je je Strelitzia gekocht dan weet je vaak niet hoe lang hij al in de pot zit. We raden je dan ook aan om direct na aanschaf de plant te verpotten. Je plant kan dan mooi doorgroeien. In de regel gaan we altijd uit van een pot die 20% groter is dan de kweekpot. Zet de nieuwe kluit in je nieuwe bloempot en vul hem aan met potgrond. 

Het beste is om de plant elke twee jaar te voorzien van een nieuwe pot. Naast meer ruimte om te groeien krijgt de plant ook weer nieuwe voedingsstoffen uit de nieuwe aarde. Ook hier raden we je aan om elke 2 jaar een pot te kopen die weer 20% groter is dan de vorige. 

De bloemen van de Strelitzia

Een Strelitzia Reginae kan gaan bloeien bij een leeftijd van 8 jaar. Het bloeien van deze plant begint meestal rond de herfst. Niet alle planten zullen bloemen krijgen, maar koop je één die bij aanschaf al bloemen had. Dan zul je waarschijnlijk weer bloemen krijgen.  Een bloem met vijf knoppen. Deze zullen één voor één uitkomen.  Zie vocht op de bloemen? Dit is guttatie en dat is normaal. Koop je een plant zonder bloemen? Dan kan het zijn dat deze van een bloemenkweker komt. Deze verkopen de plant op het moment dat er geen bloemen meer komen en deze zullen dan ook nooit terugkomen. Wees hier bewust van!

De bloei van de bloem kan je ook bevorderen. Dit doe je door de plant in de winterperiode met temperaturen rond de 10 graden buiten te laten staan. Laat de wortelkluit winters goed droog worden en geeft de plant in de lente veel voeding, warmte en licht.  De bloemen zijn erg groot en hebben tijd nodig om te groeien, daarom bloeit hij dan ook pas in de zomer. De bloem komt uit een zelfde steel als waar een nieuw blad uitkomt. Wil je graag weten waar een bloem uitkomt? Dan kun je dit voelen, een kleine bolling verraadt namelijk waar de bloem aan het groeien is.

Een Strelitzia Nicolai zal helaas als kamerplant niet zo snel bloemen gaan krijgen. Hij moet hier namelijk groter dan 2 meter voor worden, vanaf dan zal hij zwart met witte bloemen krijgen. 

De Strelitzia vermeerderen

Heb je niet genoeg aan één plant en wil je meer? Dan kun je de plant vermeerderen. Heb je een kluit met meerdere stammen, dan kan je de kluit uit elkaar. Plant dan bij planten met wortels in een nieuwe pot en dan heb je er twee. Heb je een grote kamerplant, dan hebben ze ook sterkte wortels. Hier moet je wel rekening mee houden. 

Bijzonderheden van de Strelitzia

De strelitzia krijgt soms last van schildpluis en spint. Gelukkig heeft de plant een hard blad en kun je de luis er vanaf vegen. Spint herken je aan de kleine spinnenwebben. Krijgt de plant last van ongedierte, behandel dit dan direct. Als het ongedierte diep in de plant komt, dan is het zomaar een groot probleem.