Alles over de Goudpalm
De goudpalm, groot en groen, maar niet té ruig. Een stijlvolle plant.
De goudpalm heeft als officiële naam de Areca. Deze populaire Nederlandse huiskamerplant heeft zijn naam ‘goudpalm’ te danken aan de geel oranje vrucht. Van oorsprong komt deze plant uit Zuidoost-Azië waar ze midden in de vochtige tropen staan. Het geveerde blad van lichtgroene kleur maakt de goudpalm volgens velen de mooiste kamerplant die er is. In de pot vind je meerdere palmen, ze groeien namelijk in bosjes. Als je dus één goudpalm koopt krijg je dus eigenlijk veel meer!
De basis voor de Goudpalm
Om jouw gloednieuwe goudpalm in piekfijne staat te houden kun je de grond het beste lichtvochtig houden, maar laat de potgrond niet drassig worden. Zet je palm niet in de volle zon, maar wel op een lichte plaats. Te veel direct zonlicht zal ervoor zorgen dat de bladeren verkleuren of zal de groei van nieuwe bladeren stoppen.
Goudpalm water geven
Het water geven van je goudpalm kan best ingewikkeld zijn. De palm mag niet met zijn wortels in een laag water staan. De wortels kunnen dan namelijk gaan rotten. Geef je goudpalm niet genoeg water en droogt de plant uit. Dan is er kan op onherstelbare schade. Dit betekent dat hij in de winter eens per week water kan krijgen en zomers twee keer per week.
De plant regelmatig kleine beetjes water geven werkt beter dan ineens heel veel. De grond kan namelijk niet altijd die grote hoeveelheden water absorberen. Controleer regelmatig door een vinger in de grond te steken of de potgrond nog lichtvochtig is. Na verloop van tijd ga je leren hoeveel water er nodig is en zal het waterg even steeds gemakkelijker worden.
Let wel op dat je de goudpalm van boven lauw water geeft zo drogen de kleinere palmpjes niet uit. De standplaats en de grootte van de palm bepalen hoeveel water hij nodig heeft. Begin daarom met het geven van niet te grote hoeveelheden water. Is de grond snel droog? Dan mag je meer water geven. Blijft hij lang nat? Dan mag je iets minder geven. Zo leer je snel hoeveel water je goudplam nodig heeft.
Sproeien of een watersysteem
De goudpalm is erg dorstig. Het geven van water wordt makkelijker als je de plant in een grotere pot plaatast. Door de grotere ruimte om de plant heen kan substraat water makkelijk opnemen. Vulcastrat en een watermeter kunnen jouw extra controle geven over het waterverbruik.
Je geeft dan eenmaal per week water te geven en s’winters kun je minder water geven. De goudpalm sproeien helpt ook enorm bij een goede verzorging. Als je in de huiskamer een droge lucht hebt, dan is sproeien met lauw water erg aan te raden. Eens per jaar raden we je ook aan om de palm met water af te spoelen om zo stof te verwijderen.
Waar moet je Goudpalm staan?
De goudpalm kan niet heel veel direct zonlicht verdragen. De palm heeft wel veel indirect licht nodig, zet hem daarom voor een raam op het noorden. Heb je die niet? Een raam op het westen of oosten is mogelijk maar hou dan meer afstand tot het raam. Indien er alleen een raam op het zuiden is, plaats de Goudpalm dan ongeveer drie meter van het raam.
De afstanden zorgen ervoor dat hij drie tot vijf uur zonlicht ontvangt. Bij te veel licht verkleuren de bladeren en zal je palm meer water nodig hebben. Niet genoeg licht zorgt ervoor dat er geen nieuwe bladeren groeien. Dan wordt hij steeds minder mooi.
Verkleurende bladeren van de Goudpalm
Verkleuren je bladeren, worden ze langzaam aan geel? Dan is het tijd om actie te ondernemen. De bladeren kleuren geel op het moment dat ze te veel licht krijgen. De goudpalm die te veel in de zon staat drinkt te veel water en dat hierdoor krijgen niet de bladeren te genoeg water. Dan begint je goudpalm geel te kleuren.
Voeding voor de Goudpalm
Het bemesten van de goudpalm raden we iedereen aan, want de palm groeit namelijk snel. In de winter is het bemesten niet nodig en in de herfst mag je het doen, maar het hoeft niet beslist. In de seizoenen dat jij je plant bemest moet je er op letten dat je geen overdosis geeft. Wees voorzichtig met de hoeveelheid. Een overdosis zorgt er namelijk voor dat de zuurgraad toeneemt en hierdoor gaan je wortels geen water meer opnemen.
Het verpotten van de Goudpalm
Je kunt een goudpalm snel verpotten. Bij voorkeur moet je dit in het voorjaar doen. Ga je de plant in een grotere pot zetten, dan ontstaat er een grotere waterbuffer. De goudpalm kan een grotere hoeveelheid water absorberen en hierdoor droogt hij minder snel uit. Bij het verpotten raden wij altijd aan, niet alleen bij deze palm, maar bij alle planten.
Je kunt universele potgrond gebruiken, maar ook speciale potgrond voor palmen. Voorkomen wel dat je pot niet te diep is, zodat er geen rottend water onderin in de pot komt. De wortels moeten al het water op kunnen nemen, dit voorkomt namelijk rotting.
Kan je Goudpalm bloeien?
Om maar meteen met de deur in huis te vallen, je goudpalm zal nooit gaan bloeien in de woonkamer. De plant kan wel in het wild gaan bloeien. Dan krijgt hij hele grote groengele bloemen. Hiervoor moet je plante namelijk heel groot worden en dit is bij jou thuis in de meeste gevallen niet mogelijk.
De Goudpalm vermeerderen
Het vermeerderen van de goudpalm is het minst risicovol met zaad. Wat je natuurlijk meestal doet om je planten te vermeerderen is stekken met een deel van de plant en hopen dat hij nieuwe wortels krijgt. Dit is niet mogelijk met een goudpalm. Wat je wel kan doen is de plant scheuren. Dan neem je ook een deel van de wortel mee. Zo kun je het makkelijkst je goudpalm vermeerderen.
Bijzonderheden van de Goudpalm
Het vermeerderen van de goudpalm is het minst risicovol met zaad. Wat je natuurlijk meestal doet om je planten te vermeerderen is stekken met een deel van de plant en hopen dat hij nieuwe wortels krijgt. Dit is niet mogelijk met een goudpalm. Wat je wel kan doen is de plant scheuren. Dan neem je ook een deel van de wortel mee. Zo kun je het makkelijkst je goudpalm vermeerderen.