- Binnen 1-3 werkdagen geleverd
- Vers uit de kas
- 3 maanden garantie
Calathea’s zijn herkenbaar aan hun prachtige blad tekeningen en vele kleuren. De Calathea ‘network’ heeft donkergroene en lichtgroene bladeren met een paarse onderkant.
Toont alle 5 resultaten
De calathea komt uit de oerwouden van het Amazonegebied in Zuid-Amerika. Deze populaire kamerplant is er in verschillende soorten en maten. Kijk maar eens goed naar de bladeren die golven, ribbelen, ronde, spitse of ovale vormen hebben en de mooiste patronen showen. Maar de calathea heeft nog een bijzondere eigenschap: hij volgt het ritme van de natuur. Zodra het ochtendlicht in de kamer valt, spreiden de prachtbladeren zich om het licht op te vangen en ’s avonds sluiten ze zich weer. Sssst…hoor je het geritsel?
Deze prachtige plant heeft veel verschillende soorten. Elke soort heeft een eigen tekening op de plant die hem uniek maakt. Het is echter wel een lastige plant om te verzorgen. De plant komt oorspronkelijk uit de jungle van Zuid-Amerika. en het Amazone gebied. Hier groeit de plant in de schaduw van de hoge bomen. Het bijzonder aan de plant is dat de bladeren leven. Ze bewegen namelijk met de zon mee en gaat de zon onder, dan sluit de plant zich. De bijnaam van de Calathea is dan ook ‘the living plant’. De naam Calathea komt van het woord ‘Kalathos’ wat in het Grieks korf of mandje betekent. Precies zoals de vorm van de plant.
Voor zijn kleine maat kan deze plant heel veel water verbruiken. Het is dan ook belangrijk dat je hem in de gaten houdt. Het is wenselijk om hem een paar keer per week water te geven. 2 á 3 keer per week is in de zomer voldoende. Winters mag je hem gerust 1 á 2 keer per week water geven. De Calathea heeft graag lichtvochtige wortels. Van oorsprong komt de plant uit de amazone en ook daar droogt de grond niet uit, dus dit moet bij jou ook niet.
Ben je een gevorderde plantenliefhebber en maak je gebruik van een watermeter en vulcastrat? Dan verandert de waterbehoeft van de plant. Geeft de plant in de zomer elke week twee keer water en in de winter elke week. De Calathea af en toe besproeien is wenselijk, dit zal namelijk stof van de plant verwijderen. Het zorgt er ook voor dat de luchtvochtigheid wordt verhoogd. Dit voorkomt krullend blad. Preventieve ongediertebestrijding en hulp bij het uitrollen van de bladeren, daarvoor besproei je ook de plant.
De Calathea heeft geen grote hoeveelheden licht nodig. Je kunt hem op een plek zetten zonder direct zonlicht. Mocht de plant te veel zonlicht krijgen, dan zal het blad bruine randen krijgen. Van oorsprong is de plant gewend in de schaduw te zijn in de tropen. Dit betekent dus ook dat hij verlangt naar een hoge luchtvochtigheid. Naast een radiotor is dus geen geschikte plek, maar een warme ruimte is wel bevorderlijk voor de groei van de plant.
De bladtekening van oudere bladeren zal langzaam vervagen. Dit blad mag je wegknippen mocht je hem niet mooi vinden. Bladeren die krullen of verdrogen kunnen duiden op een droge standplaats of weinig water. Mocht je verandering zien in het blad, grijp dan meteen in, de bladeren zullen namelijk snel uitdrogen en niet meer tot leven komen.
Heeft deze kamerplant ook voeding nodig? Ja, alleen in de zomermaanden. In de winter geef je de plant geen voeding, want dit is de rustperiode. In de zomermaanden geef je om de week voeding aan de plant. Hiervoor kan je gebruik maken van de kamerplantenvoeding. Geeft niet te veel van de voeding, dit kan voor schade zorgen! De grond wordt namelijk zuur en dat is schadelijk voor de wortels. Lees dus goed de gebruiksaanwijzing!
Heb je je Calathea gekocht dan weet je vaak niet hoe lang hij al in de pot zit. We raden je dan ook aan om direct na aanschaf de plant te verpotten. Je plant kan dan mooi doorgroeien. In de regel gaan we altijd uit van een pot die 20% groter is dan de kweekpot. Zet de nieuwe kluit in je nieuwe bloempot en vul hem aan met potgrond. Het beste is om de plant elke twee jaar te voorzien van een nieuwe pot. Naast meer ruimte om te groeien krijgt de plant ook weer nieuwe voedingsstoffen uit de nieuwe aarde. Ook hier raden we je aan om elke 2 jaar een pot te kopen die weer 20% groter is dan de vorige.
De calathea staat vooral bekend om zijn mooie bladeren. Een calathea kan wel bloemen krijgen, maar dit zijn maar enkele soorten. Net zoals de meeste kamerplanten is het lastig om bloemen te krijgen. Hiervoor moet de plan toch echt in het wild groeien.
Heb je niet genoeg aan één plant en wil je meer? Dan kun je de plant vermeerderen. Heb je een kluit met meerdere stammen, dan kan je de kluit uit elkaar. Plant dan bij planten met wortels in een nieuwe pot en dan heb je er twee. Heb je een grote kamerplant, dan hebben ze ook sterkte wortels. Hier moet je wel rekening mee houden.
Het lijkt erop dat je nog geen keuze hebt gemaakt.