Strelitzia

Ben je eindelijk bezitter van de befaamde Strelitzia? Of wil je graag deze wereldberoemden plant kopen? Dan kun je hier vinden hoe je hem moet verzorgen, stekken en onderhouden.

strelitzia

Ga snel naar:

De basis voor de Strelitzia

De Strelitzia doet het goed in veel licht. Zet hem gerust voor de vensterbank neer. Hij zal alleen maar genieten van al dat zonlicht. Doordat hij in de zon staat heeft hij wel meer water nodig dan de gemiddelde kamerplant. Er zijn meerdere varianten van de plant te krijgen. De soort Nicolai zal je het bekendst voorkomen. Je herkent hem aan lichte groene blad die hij in de jonge jaren heeft, wordt je  Nicolai-variant wat ouder? Dan krijgt hij stevige donkerde groene bladeren. Je kunt de plant op meerdere manieren tegenkomen. In één stek, dan vormt hij een mooie waaier. Met meerdere stekken lijkt hij heel vol en volumineus.

Zou je ook graag die mooie paradijsvogelbloemen willen? Dan zal dat erg lastig worden, maar het kan wel!  Hiervoor heb je de Strelitzia Reginae nodig. De eerder besproken kamerplant krijgt nooit bloemen in de woonkamer, alleen in de natuur krijgt hij bloemen.

Wil jij ook een Strelitzia Nicolai?

Strelitzia Nicolai water geven

Als de plant op z’n plek staat zul je hem ook regelmatig water moeten geven. Zorg ervoor dat je dit goed afstemt op het seizoen. In de zomer mag je de plant wat meer water geven. Dit houdt in dat je hem weer wat extra vocht geeft op het moment dat de grond net droog. In de winter geef je de plant ook wekelijks water, maar dan geef je minder water. Als de grond verder is opgedroogd geef je pas nieuwe. Voorkom dat de wortels in het water staan, dit kan voor rottende wortels zorgen. En dan zal je plant dood gaan en dat is natuurlijk zonde van je mooie Strelitzia Nicolai.

Sproeien of een watersysteem?

Ben je een gevorderde plantenliefhebber en maak je gebruik van een watermeter en vulcastrat? Dan verandert de waterbehoeft van de plant. Geeft de plant in de zomer elke week twee keer water en in de winter elke week. De Strelitzia af en toe besproeien is wenselijk, dit zal namelijk stof van de plant verwijderen. Het zorgt er ook voor dat de luchtvochtigheid wordt verhoogd. Dit voorkomt krullend blad. Preventieve ongediertebestrijding en hulp bij het uitrollen van de bladeren,  daarvoor besproei je ook de plant.

Waar moet je Strelitzia Nicolai staan?

Het beste zet je de Strelitzia neer op een plek met zoveel mogelijk zonlicht. Indien mogelijk plaats je de plant voor een raam. Deze plant wordt gekweekt in direct zonlicht. Te weinig zorgt voor een lelijke kamerplant. De bladeren kunnen dichtslaan of hij stopt met groeien. 

Verkleurende Strelitzia bladeren

Na verloop van tijd zullen oude bladeren bruin worden.  Hier kun je niks aan doen. Je kan de bruine punten gewoon afknippen  of de bladstengel net boven de kern afsnijden. Krijgt het blad bruine vlekken op meerder bladeren? Dan geef je teveel water, lees hierboven wat dan de oplossing is. 

Voeding voor de Strelitzia

Heeft deze kamerplant ook voeding nodig? Ja, alleen in de zomermaanden. In de winter geef je de plant geen voeding, want dit is de rustperiode. In de zomermaanden geef je om de week voeding aan de plant. Hiervoor kan je gebruik maken van de kamerplantenvoeding. Geeft niet te veel van de voeding, dit kan voor schade zorgen! De grond wordt namelijk zuur en dat is schadelijk voor de wortels. Lees dus goed de gebruiksaanwijzing!

Het verpotten van de Strelitzia

Heb je je Strelitzia gekocht dan weet je vaak niet hoe lang hij al in de pot zit. We raden je dan ook aan om direct na aanschaf de plant te verpotten. Je plant kan dan mooi doorgroeien. In de regel gaan we altijd uit van een pot die 20% groter is dan de kweekpot. Zet de nieuwe kluit in je nieuwe bloempot en vul hem aan met potgrond. 

Het beste is om de plant elke twee jaar te voorzien van een nieuwe pot. Naast meer ruimte om te groeien krijgt de plant ook weer nieuwe voedingsstoffen uit de nieuwe aarde. Ook hier raden we je aan om elke 2 jaar een pot te kopen die weer 20% groter is dan de vorige. 

De bloemen van de Strelitzia

Een Strelitzia Reginae kan gaan bloeien bij een leeftijd van 8 jaar. Het bloeien van deze plant begint meestal rond de herfst. Niet alle planten zullen bloemen krijgen, maar koop je één die bij aanschaf al bloemen had. Dan zul je waarschijnlijk weer bloemen krijgen.  Een bloem met vijf knoppen. Deze zullen één voor één uitkomen.  Zie vocht op de bloemen? Dit is guttatie en dat is normaal. Koop je een plant zonder bloemen? Dan kan het zijn dat deze van een bloemenkweker komt. Deze verkopen de plant op het moment dat er geen bloemen meer komen en deze zullen dan ook nooit terugkomen. Wees hier bewust van!

De bloei van de bloem kan je ook bevorderen. Dit doe je door de plant in de winterperiode met temperaturen rond de 10 graden buiten te laten staan. Laat de wortelkluit winters goed droog worden en geeft de plant in de lente veel voeding, warmte en licht.  De bloemen zijn erg groot en hebben tijd nodig om te groeien, daarom bloeit hij dan ook pas in de zomer. De bloem komt uit een zelfde steel als waar een nieuw blad uitkomt. Wil je graag weten waar een bloem uitkomt? Dan kun je dit voelen, een kleine bolling verraadt namelijk waar de bloem aan het groeien is.

Een Strelitzia Nicolai zal helaas als kamerplant niet zo snel bloemen gaan krijgen. Hij moet hier namelijk groter dan 2 meter voor worden, vanaf dan zal hij zwart met witte bloemen krijgen. 

De Strelitzia vermeerderen

Heb je niet genoeg aan één plant en wil je meer? Dan kun je de plant vermeerderen. Heb je een kluit met meerdere stammen, dan kan je de kluit uit elkaar. Plant dan bij planten met wortels in een nieuwe pot en dan heb je er twee. Heb je een grote kamerplant, dan hebben ze ook sterkte wortels. Hier moet je wel rekening mee houden. 

Bijzonderheden van de Strelitzia

De strelitzia krijgt soms last van schildpluis en spint. Gelukkig heeft de plant een hard blad en kun je de luis er vanaf vegen. Spint herken je aan de kleine spinnenwebben. Krijgt de plant last van ongedierte, behandel dit dan direct. Als het ongedierte diep in de plant komt, dan is het zomaar een groot probleem.